NAŠ NAČIN ZA VAŠ AKVARIJUM

Botia Dario

RSD 400.00

Mala botija idealna za zajednički akvarijum.Miroljubiva.

Kategorije: ,

Botia dario potiče iz donjeg  i srednjeg sliva reka Gang i Brahmaputra u severnoj Indiji,Bengalu i Butanu.Nalazimo je u manjim vodotokovima,ovo područje je veoma kišno i reke se razlivaju,tako da su ove ribice migratorne.
U prirodi se Botia dario sreće u vodama sa temperaturom od 23-26 °C,pH vrednošću od 6 do 7,5 i 18 do 180 ppm tvrdoće vode.
U akvarijumu rastu do 13cm,u prirodi do 15cm.Spadaju u manje i miroljubive vrste botija,idealan su izbor za zajednički akvarijum.Ne treba ih naseljavati sa jako sitnom ribom jer su dosta aktivne i mogu ih plašiti,spori plivači i ribice dugih peraja,Borac,Gupike i slične vrste  mogu biti izložene grickanju peraja.Azijski biotop sa šaranskim ribama idealan je za Dario botije.
Najbolje ih je čuvati u jatu od 5-6 primeraka kako bi mogli da prikažu svoje prirodno ponašanje,pojedinačno držani primerci mogu postati agresivni prema drugim ribama dna,a u manjem jatu najslabiji primerak može biti izložen konstantnim nasrtajima.Kod ovih ribica jasno je izražena hijerarhija i u većem jatu se mogu zapaziti rituali kroz koje ove ribe prolaze svakodnevno.
Akvarijum je najbolje namestiti sa dosta panjeva i kamena,formirati šupljine u kojima će se ove ribe sklanjati.
Osnovna boja je žuta,prljavo žuta pa čak i žuto-zelena,7-9 crnih vertikalnih linija blago ukošenih raspoređene su celom dužinom tela.Intenzitet crne boje varira sa promenom raspoloženja ribica i uzrastom.
Ove ribice su svaštojedi i u akvarijumu ih je najbolje hraniti sa Tetra Waffer mix ,Spirulinom ili Tetramin granulatom.Kvalitetna živa i smrznuta hrana su dobar dodatak ishrani.Rado jedu i hranu biljnog porekla,sveže voće i povrće.
Hrane se puževima i akvaristi ih često kupuju kako bi se oslobodili ovih napasti.
Poslednjih godina češće se nalazi u ponudi,jer su velike odgajivačnice počele da mreste ove ribe u značajnim količinama.
Samim tim i cene su postale pristupačnije.
Sve sto je rečeno za bolesti i lečenje kod Makrakante važi i za dario botije.

Recenzije


Još nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar “Botia Dario”