NAŠ NAČIN ZA VAŠ AKVARIJUM

Ancistrus sp. LDA16

RSD 250.00RSD 350.00

Veoma lepo obojeni ancistrusi,sa kratkim i dugim perajima.

Clear
Broj artikla: Nema podataka Kategorije: ,

Ovi dvobojni ancistrusi nastali su u akvarijumu,u prirodi ih nema.Veoma su atraktivni,ponekad se nazivaju i kaliko.
Postoji i šlajer lda-16 ancistrus.Ostale karakteristike su kao kod ostalih ancistrusa.

Ancistrus je naziv čitavog roda ribica u porodici lorikarida.Veoma su rasprostranjeni u Južnoj Americi i različite vrste žive od Paname na severu sve do Argentine na jugu.Građa tela je karakteristična za sve lorikaride,spljošteno telo,prisustvo koštanih ploča i modifikovan usni aparat.Pripadnici roda se razlikuju od ostalih lorikarida po prisustvu mekih izraslina na glavi-„brkova“,po kojima su i dobili naziv u mnogim jezicima(bristlenose,bushynose-engleski,antennenwelse-nemački),ove izrasline kod ženki su mnogo manje ili izostaju.
Iza škrga se nalazi nekoliko izrastaja poput kukica-intraoperkularni zubi služe za odbranu,pokretni su i treba obratiti pažnju kod hvatanja da se ribe ne upetljaju u mrežicu i povrede.
Ancistrusi koje držimo u akvarijumu su najverovatnije nastali ukrštanjem više vrsta,do skoro se u literaturi pojavljivao pod nazivom Ancistrus sp.3,a poslednji naziv koji ove ribice imaju je Ancistrus cf. cirrhosus,jer je običan ancistrus najsličniji A.cirrhosusu koji potiče iz Argentine.
U literaturi se često spominju i A.temminckii,A.dolichopterus  i A.hoplogenys kada se govori o običnom ancistrusu.Ove vrste se retko nalaze u prodaji.
Ancistusi su veoma prilagodljivi i mogu se čuvati u različitim uslovima,jedino treba izbegavati suviše nagle promene.Mogu živeti i do 12 godina i dostići veličinu od 15cm.
Boja ancistrusa značajno varira,osnovna boja tela je smeđe-zelena ,na telu se nalaze mnogobrojne svetlije tačke različite veličine.Pojedini sojevi mogu biti i dosta tamniji,ali i svetliji.Boja pojedinačnog primerka varira od raspoloženja ribe i uslova u kojima se čuva.Danas postoje i albino ancistrusi,LDA-16,dvobojni,crveni,kao i  šlajeri navedenih boja.
Ancistrusi su veoma popularni jer najveći deo njihove ishrane čine alge,sve braon i zelene alge veoma brzo će očistiti iz akvarijuma.Da biste sačuvali vitalnost ancistrusa kada je količina algi u akvarijumu mala treba ih hraniti sa Sera spirulinom,Tetra plecominom,Sera florom ili drugom hranom biljnog porekla.Rado prihvataju i sveže povrće,blitvu,spanać,krastavac i tikvice.Prisustvo drveta u ishrani ancistrusa nije obavezno,ali je korisno jer će mala količina lignina sprečiti nastanak probavnih smetnji.
Veoma često dolazi i do uspešnog mresta ancistrusa u zajedničkom akvarijumu.Mužjak pronalazi zaklon,šupljinu u drvetu ili kamenu,Kokosu,a postoje i keramičke cevi za mrest ancistrusa.On ovu šupljinu čuva od ostalih riba,čisti je i priziva ženku pokazujući brkove.Ženka polaže do 200 krupnih žutih ikri,o kojima se mužjak brine,uklanja neoplođene ikre i konstantnim pokretima peraja dovodi svežu vodu.Nakon 4-8 dana mali ancistrusi izlaze iz ikre,a još 4-6 dana im je potrebno da apsorbuju veliko žumance.Ribice veličine 1cm verne su kopije odraslih,veoma su aktivni u potrazi za hranom,rastu brzo i često ih veliki broj preživi kad nema ozbiljnijih grabljivaca u akvarijumu.Mladi ancistrusi osetljiviji su od odraslih na prisustvo povećane količine azotnih jedinjenja i na nedostatak kiseonika.
Od svih algara koje srećemo u akvaristici,ancistrus je sigurno najpogodniji za život u akvarijumu,veći je od Otocinklusa i Sijamaca,oklopljen i može se čuvati i sa krupnijom ribom.Ono što može predstavljati problem je njihov veći rast i činjenica da mogu isčupati manje biljke.
Ancistrusi su veoma otporne ribe i retko se razboljevaju.Pažnju treba obratiti na njihovu ishranu,visok procenat proteina u ishrani i nedostatak vlakana mogu prouzrokovati digestivne tegobe.

Ancistrus

LDA-16, LDA-16 šlajer

Recenzije


Još nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar “Ancistrus sp. LDA16”